Tarih : 1 Ekim 2015

Bir kapının yangına dayanıklılığı, gerçekleştirilecek yangın dayanıklılık testi ve bu testin değerlendirilmesi ile tespit edilir.

Bir yangına dayanıklılık testi doğrudan doğruya bir yakma işlemi olup, en basit şekilde, bir kapı numunesinin uygun destekleme yapısına monte edilerek test edilmesi olarak açıklanabilir.

Yangın Testi

Kapıların yangına dayanıklılık testi BS 476: Kısım 22 ve uyumlaştırılmış hali olan BS EN 1634–1 standartlarında belirtilen metotlara göre yapılmaktadır.

Test Yöntemi

Testler kapıların son kullanım amaçlarına uygun olarak tasarlanır. örn; kapılar kendilerini destekleyen uygun bir yapı içerisine monte edilir. Test edilecek numune 3m x 3m boyutlarındaki bir kasa içine yerleştirilir ve bu kasa fırının ön yüzüne monte edilir. Fırının içindeki sıcaklık uluslararası kabul görmüş bir zaman/sıcaklık rejimine göre kontrol altında tutulur.

Ortam tamamen alev aldıktan sonra oluşan koşulları canlandırmak amacıyla zaman/sıcaklık ve basınç rejiminin standartlar içinde olması istenir. Tutuşma noktası, yangın bölmesindeki tüm nesnelerin alev aldığı noktadır.

Gerçek bir yangında, tamamen tutuşmaya kadar geçen süre aşırı uzun ya da aşırı kısa olabilir. Bu; yangın yükü, oda boyutları, şekli ve kullanılan havalandırmanın nitelikleri gibi yönlerden kontrol edilir. Tamamen tutuşma noktasının belirsiz olduğu düşünülürse, söz konusu tamamen tutuşma noktasından başlayan ve yangının büyüme süresinin ihmal edildiği bir yangın simülasyonu oldukça makuldür.

Test, istenildiği kadar – 30, 60, 90, 120 dakika vs. – ya da örnek başarısız oluncaya ve teste devam etmek riskli olana kadar sürdürülür.

Test Raporları

Test sona erince, test edilen numunenin tüm üretim ayrıntılarıyla birlikte, boyutları ve yapılandırmasıyla ilgili bilgileri de içeren bir rapor hazırlanır. Test raporu tümüyle gerçek verilere dayanan bir doküman olup, test edilen numunenin başarısız olma sürelerini belirtir.Test mühendislerinin yapmış olduğu gözlemler, fırını gösteren grafikler ve numunenin ulaştığı sıcaklık derecesi ve (varsa) sapmalar da dahil olmak üzere diğer ilgili bilgiler de test raporunda belirtilir. Test raporlarında istendiğinde, test edilen numunenin sonucuna ilişkin yangına dayanıklılık durumu ile ilgili yorum yapılabilmektedir.